Objavte  mak – zázrak zo slovenských polí a záhrad

Pre kvalitné a zdravé plodiny, z ktorých sa pripravujú výborné jedlá a pečú chutné koláče nemusíte chodiť ďaleko.

Mak siaty je prírodný zázrak, ktorý rastie na našich poliach a v našich záhradách. Je dôverne známy pre svoje krásne kvety a makové hlavy, ktoré okrem prínosu zdravých semien sú zároveň krásnou prírodnou dekoráciou ikebán a kytíc. Pôvod maku sa datuje už od čias Mezopotámie, kde sa z neho vyrábalo ópium. V starom Egypte bol mak používaný ako liečebný prostriedok proti kŕčom a rôznym kožným problémom. Okrem známych liečivých účinkov je mak zdravou pochutinou, ktorá sa používa ako súčasť tradičných slovenských koláčov. Spomeňme známe bratislavské makové rožky, makovník, makovú štrúdľu či poctivý štedrák.

Mak pre zdravé kosti a dobrý spánok

Mak siaty má vysoký podiel vápnika, je dokázané že ho má viac ako kravské mlieko. Je výborným pomocníkom pri prevencii osteoporózy, okrem toho je mak bohatý aj na fosfor, zinok a železo.

100 gramov surového maku má až 20 gramov vlákniny čo pokryje zhruba 50 % dennej odporúčanej dávky príjmu vlákniny. Vláknina z maku navyše znižuje aj zlý cholesterol v tele. Ak máte problém zaspať dajte si na večer šálku makového mlieka. Mak je plný horčíka a ďalších telu prospešných látok, ktoré upokoja a odstránia nespavosť  a tak  skvalitnia spánok.

Ak máte nedostatok energie dajte si mak

Makové koláče je jeden zo spôsobov ako si dopriať mak a ešte si pritom trošku zamaškrtiť.  Mak nám zlepší náladu a pomôže prekonať nedostatok energie.

V našej cukrárni Laurent  mak radi používame do tradičných zákuskov. V stálej ponuke nájdete obľúbený bezmúčny makový zákusok s malinami. Jeho cesto je bez múky, korpus je z maku, navrchu je ozdobený čerstvými malinami v želé.

Medzi našimi zákazníkmi je obľúbený makový cheesecake, ktorý okrem zdravého maku obsahuje plnotučný tvaroh.

Ako novinku sme si pre Vás pripravili tradičný kysnutý makovník, poctivé pečené buchty plnené makovou plnkou a makové šatôčky.

Tieto tradičné makové koláče môžete prísť ochutnať tento týždeň a to už v stredu 16.1. a štvrtok 17.1.2018.

Tip ako uchovať mak vždy čerstvý

Často sa stáva, že nám doma mak zhorkne, jeho vôňa a chuť je nepríjemná a nám nezostáva nič iné ako ho vyhodiť do smetí. To je zapríčinené vysokým podielom oleja, ktorý sa nachádza v semenách maku. Platí, že mak nekupujeme už namletý ale si ho doma pomelieme a to vždy len také množstvo, ktoré potrebujeme použiť. Ak používame aj makový olej, tak ho po otvorení vždy skladujeme v tmavej uzavretej nádobe, najlepšie v chladničke.

Netradičný biely mak

Ak ste sa ešte nestretli s bielym makom, rozhodne ho vyskúšajte. Je to prastarý slovenský druh maku, má vyšší podiel vápnika a minerálnych látok ako má jeho brat mak modrý. Jeho konzumácia je vhodná aj pri dietických obmedzeniach ako intolerancia laktózy a pri alergii na mliečnu bielkovinu. Chutí po vlašských orechoch a jeho použite je všestranné od sladkých pochúťok, netradičných zákuskov, až po jedlá slané a exotické.