Tradičný maďarský zákusok Rigo Jancsi sa teší veľkej popularite v Maďarsku aj Rakúsku.

Tento lahodný a nadýchaný čokoládový sen je obľúbený aj v našej cukrárni Laurent.

Ako vznikol tento slávny zákusok?

Rigo Jancsi, po ktorom je zákusok pomenovaný, bol slávny maďarský rómsky huslista. Keď roku 1896 hral v Paríži v jednej noblesnej reštaurácií stretol svoju osudovú lásku. Klára bola jediná dcéra amerického milionára a belgickej princeznej. Bola to láska na prvý pohľad, Klára opustila svojho manžela, deti a vydala sa za Jancsiho. Táto love story síce netrvala dlho, ale zamilovaný Jancsi na počesť veľkej lásky dal vytvoriť zákusok, ktorý mal pripomínať jeho náklonnosť ku Kláre. Tak vznikla obľúbená maďarská sladkosť. V kuchárskej knihe Chute Maďarska je tento zákusok pomenovaný „Cigáň Ján“.

Poznáte pôvodný recept?

Tento zákusok sa skladá z dvoch čokoládových korpusov, kde je tenká vrstva veľmi bohatého čokoládového krému a tenká vrstva marhuľového džemu. Plnka môže obsahovať aj trošku rumu a pravej vanilky. Tento pôvodný recept je potiahnutý glazúrou z tmavej čokolády.
Rigo Jancsi z cukrárne Laurent.

My sme tento recept inovovali, pečieme ho z čokoládového korpusu bez marhuľového džemu. Plníme ho je jemný krém z tmavej čokolády so šľahačkou a krémom z bielej čokolády so šľahačkou. Dekorujeme s čokoládovými hoblinami.

čokoládový plát, krém z bielej a tmavej čokolády, 80 g, 2,30 Eur/ks

Rigo Jancsi predávame ako samostatný rez

a na objednávku ako celú tortu s priemerom 20 cm / 10 porcií/,

priemerom 24 cm /12-14 porcií/ a s priemerom 26cm /18 -20 porcií/.