Zoznam alergénnych zložiek a ich popis
Na základe výnosu Ministerstva pôdohospodárstva a Minister- stva zdravotníctva SR č.1187/2004-100 a č.3493/2005 a výnosu č.2319/2007-100 uvádzame zoznam alergénnych zložiek:
- Obilniny obsahujúce lepok – j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špal- da, pšeno, kamut alebo ich hybridné odrody a výrobky z nich, okrem: pšeničných glukózových sirupov, dextrózy, pšeničných maltodextrín, jačmenného glukózového sirupu.
- Kôrovce a výrobky z nich
- Vajcia a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich, okrem: rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína.
- Arašidy a výrobky z nich
- Sójové zrná a výrobky z nich
- Mlieko a výrobky z neho
- Orechy – j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, peka- nové orechy, makadamové orechy, queenslandské orechy, para orechy, pistácie, a výrobky z nich
- Zeler a výrobky z neho
- Horčica a výrobky z nej
- Sezamové semená a výrobky z nich
- Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako SO2 používané ako antioxidant a konzervačná látka v sušenom ovocí, víne.
- Vlčí bôb a výrobky z neho
- Mäkkýše a výrobky z nich