Viete si správne vybrať tortu a zákusky?

V poslednej dobe sa s pečením tort a zákuskov akoby vrece roztrhlo. Domáce gazdinky, food bloggeri, moderné a tradičné cukrárne, pečú a pretekajú sa o najštýlovejšiu tortu a kreatívny zákusok. Na svoje si príde každý, od sladkého maškrtníka pre ktorého je zákusok chlieb každodenný, až po gurmána, ktorý hľadá nevšedné a dizajnové kreácie.

Inšpirácie z Pinterestu sú na jednej strane fajn ak nemáte jasnú predstavu akoby mala Vaša torta vyzerať a potrebujte mať „muster“pre cukrársku výrobu. Treba si však uvedomiť, že fotka z Internetu je len obrázok, ktorý slúži na lepšie objasnenie Vašej predstavy. Realita je však iná…

Z praxe Vám každý skúsený cukrár povie, že všetko závisí od počtu hostí a počtu porcií, ktoré chcete z torty vykrájať. Ďalším dôležitým krokom je druh korpusu a plnky, ktoré sú vhodné pre konkrétny dizajn tak, aby Vám torta nesadla, nerozpadla a dobre držala tvar. Je možné každé poschodie nakombinovať v inej chuti, aby chutila naozaj všetkým.

Ako si správne vybrať v cukrárni?

Pri príchode do cukrárne je vždy dôležitý prvý dojem, čistota prostredia, milá obsluha a predovšetkým ponuka zákuskov. V prvom rade jeme očami, tak vyberáme zákusok, ktorý je pekne ozdobený, farebný a vyzerá čerstvý. Tu však pozor! Niekedy nás zrak môže aj klamať. Čerstvý a farebný zákusok sa po prvom súste môže zmeniť na nechutnú zmes plnú éčok, farbív a umelých prísad.

Čo nevidíme nás nepáli.

Ak si objednávate tortu a zákusky treba vedieť, v akom prostredí sa výroba odohráva. Pri tortách pečených v domácom prostredí si nemôžete byť vždy istý hygienou, ktorú treba podľa noriem spĺňať. Domáce aj keď nie vždy lacné torty môžu byť pri nesprávnom skladovaní zdrojom choroboplodných zárodkov a nákazy. Pri profesionálnej cukrárskej výrobe musí prevádzka spĺňať prísne hygienické požiadavky samotnej výroby tort a zákuskov ako aj správne podmienky skladovania a predaja v závislosti od použitých surovín.

Ako spoznať dobrý zákusok

Torty a zákusky majú svoju obmedzenú trvanlivosť. Čím je zákusok dlhšie v predaji je pravdepodobnosť použitia umelých prísad vyššia. Pri tradičnej výrobe a originálnych receptúrach sa používa živočíšna šľahačka, živočíšne maslo, pravé kakao, kvalitná čokoláda. V cukrárni Laurent umelé zákusky a torty nenájdete. Naše výrobky, keďže sa pečú výhradne z poctivých surovín majú záruku 24 hodín pri šľahačkových, ostatné druhy zákuskov maximálne 48 hodín.

Ručná práca, chybičky sú povolené

Dobrú cukráreň poznáte podľa poctivej ručnej práce. Predovšetkým pri ručnom oblievaní tort čokoládovou polevou sa môže stať, že môže byť miestami nerovnomerná, čo je spôsobené stekaním polevy. Pri strojových výrobách je poleva rovnomerná, hladká, pretože sa strieka na torty zo stroja na páse. Keďže pri ručnej výrobe poleva na torte pracuje, môže sa stať že, začne praskať. Tento jav však nie je závadou na torte.

V cukrárni vždy poctivo

V cukrárni Laurent sa držíme jednoduchého motta,“ že poctivou prácou človek najďalej zájde“, a preto už 8 rokov pečieme a prinášame klasiku, ktorá nikdy nevyjde z módy.

Našou filozofiou je jednoduchosť, kvalita a poctivé suroviny. Špecializujeme sa na klasické zákusky, ktoré majú jednoduchý dekór, za to ich chuť vždy pozitívne prekvapí. Naši cukrári vedia, že poctivá práca, zmysel pre detail a láska k pečeniu je to čo robí naše zákusky a torty výnimočnými.