Každý rok sa tešíme na vôňu pečených gaštanov, ktoré nájdeme v stánkoch v našich mestách. Gaštany sú voňavé, ich chuť je originálna a navyše sú aj veľmi zdravé.

Vedeli ste, že pôvod gaštanov siaha až do starovekého Grécka a Ríma? Táto pochúťka chutila všetkým, od cisárov až po chudobných poddaných.

Gaštany a ich využitie v kuchyni

Na Slovensku si gaštany spájame s príchodom jesene a chladnejších dní, kedy nás pečené gaštany vedia v dlani príjemne zahriať. Mnohí z nás majú spomienku na detstvo spojenú s gaštanovým pyré s pravou šľahačkou v bielom plastovom kelímku.

V Taliansku sa tešia z gaštanov v podobe voňavého gaštanového koláča castagnaccio, ktorý pochádza pôvodne z Toskánska. Na Sicílii je typický gaštanový med a gaštanová múka, z ktorej sa pečú bezlepkové koláče a sušienky.

Francúzi ako veľkí gurmáni robia gaštanový nugát. Podľa receptúry, ktorá sa líši od cukrára k cukrárovi  zmiešajú med, karamel, gaštany a pochúťka je na svete.

Aké majú účinky gaštany na naše zdravie?

Gaštany majú veľa pozitívnych vplyvov na naše zdravie. Sú plné antioxidantov, vitamínov a minerálov.

Sú výborným prostriedkom proti anémií, znižujú krvný tlak a regulujú zadržiavanie vody v tele vďaka obsahu draslíka a nižšiemu množstvu sodíka. Gaštany sú aj veľkým pomocníkom proti rôznym infekciám, pretože obsahujú značné množstvo vitamínu C.

Sladké dobroty z gaštanov

Ako prvé sa nám pri gaštanových sladkostiach vybaví spomienka na detstvo a gaštanové pyré so šľahačkou. Táto jednoduchá delikatesa je stále populárna a má svoje čestné miesto aj v našej ponuke. Gaštanové pyré je vlastne gaštanová hmota z gaštanov, väčšinou dosladená cukrom. V cukrárni Laurent pripravujeme gaštanové pyré z kvalitnej gaštanovej hmoty a živočíšnej šľahačky.

Ďalším populárnym zákuskom sú gaštanové jazýčky, nepečený dezert, ktorému sa nedá odolať. Lahodné jazýčky sú kombináciou gaštanovej plnky, kvalitnej čokoládovej polevy a živočíšnej šľahačky.

Špecialitou našej cukrárne je gaštanová torta s kakaovým korpusom, plnená gaštanovou plnkou a šľahačkou.

Ďalším výborným zákuskom je torta Maroni, ktorá sa pečie z čokoládových korpusov, gaštanovej plnky a  navrchu je ozdobená gaštanovou guličkou.

Gaštanová sezóna sa ešte neskončila a tak máte príležitosť ochutnať gaštanové dobroty od nás z cukrárne Laurent.

Všetky gaštanové zákusky pripravujeme z poctivých ingrediencií, tak ako ste u nás za tie roky zvyknutí.