Každý rok sa tešíme na vôňu pečených gaštanov, ktoré nájdeme v stánkoch v našich mestách. Gaštany sú voňavé, ich chuť je originálna a navyše sú aj veľmi zdravé.
Vedeli ste, že pôvod gaštanov siaha až do starovekého Grécka a Ríma? Táto pochúťka chutila všetkým, od cisárov až po chudobných poddaných.
Gaštany a ich využitie v kuchyni
Na Slovensku si gaštany spájame s príchodom jesene a chladnejších dní, kedy nás pečené gaštany vedia v dlani príjemne zahriať. Mnohí z nás majú spomienku na detstvo spojenú s gaštanovým pyré s pravou šľahačkou v bielom plastovom kelímku.
V Taliansku sa tešia z gaštanov v podobe voňavého gaštanového koláča castagnaccio, ktorý pochádza pôvodne z Toskánska. Na Sicílii je typický gaštanový med a gaštanová múka, z ktorej sa pečú bezlepkové koláče a sušienky.
Francúzi ako veľkí gurmáni robia gaštanový nugát. Podľa receptúry, ktorá sa líši od cukrára k cukrárovi zmiešajú med, karamel, gaštany a pochúťka je na svete.
Aké majú účinky gaštany na naše zdravie?
Gaštany majú veľa pozitívnych vplyvov na naše zdravie. Sú plné antioxidantov, vitamínov a minerálov.
Sú výborným prostriedkom proti anémií, znižujú krvný tlak a regulujú zadržiavanie vody v tele vďaka obsahu draslíka a nižšiemu množstvu sodíka. Gaštany sú aj veľkým pomocníkom proti rôznym infekciám, pretože obsahujú značné množstvo vitamínu C.
Sladké dobroty z gaštanov
Ako prvé sa nám pri gaštanových sladkostiach vybaví spomienka na detstvo a gaštanové pyré so šľahačkou. Táto jednoduchá delikatesa je stále populárna a má svoje čestné miesto aj v našej ponuke. Gaštanové pyré je vlastne gaštanová hmota z gaštanov, väčšinou dosladená cukrom. V cukrárni Laurent pripravujeme gaštanové pyré z kvalitnej gaštanovej hmoty a živočíšnej šľahačky.
Ďalším populárnym zákuskom sú gaštanové jazýčky, nepečený dezert, ktorému sa nedá odolať. Lahodné jazýčky sú kombináciou gaštanovej plnky, kvalitnej čokoládovej polevy a živočíšnej šľahačky.
Špecialitou našej cukrárne je gaštanová torta s kakaovým korpusom, plnená gaštanovou plnkou a šľahačkou.
Ďalším výborným zákuskom je torta Maroni, ktorá sa pečie z čokoládových korpusov, gaštanovej plnky a navrchu je ozdobená gaštanovou guličkou.
Gaštanová sezóna sa ešte neskončila a tak máte príležitosť ochutnať gaštanové dobroty od nás z cukrárne Laurent.
Všetky gaštanové zákusky pripravujeme z poctivých ingrediencií, tak ako ste u nás za tie roky zvyknutí.