Prečo jesť vlašské orechy

To že sa orechové jadrá nápadne podobajú na ľudský mozog nie je náhoda. Vedci zistili, že vlašské orechy sú veľmi prospešné na fungovanie ľudského mozgu. Zvyšujú jeho výkonnosť, navodzujú príjemné pocity, zlepšujú náladu a sú dobrým „liekom“ na depresiu.

Vlašské orechy obsahujú až 70 % omega 3 mastných kyselín, ktoré podporujú trávenie a znižujú riziko rakoviny hrubého čreva. Ich konzumáciou doplníme vitamíny skupiny B a zinku, ktorého majú dokonca viac než ryby. Podporujú fungovanie srdca a kardiovaskulárneho systému. Hrsť vlašských orechov denne je dobrý snack na desiatu či olovrant. Vlašské orechy nám zabezpečia viac dobrého cholesterolu, ktorý znižuje LDL cholestorol v krvi a tak aj zníženie výskytu aterosklerózy.

Orechové maškrtenie je dovolené

Orechy sa pravidelne vyskytujú na našom stole predovšetkým v čase Vianoc. Sú vianočnou symbolikou, ktorá prináša zdravie a prosperitu pre celú rodinu. Vlašské orechy sú tradičnou surovinou mnohých vianočných receptov či už ako chutná plnka závinov a rožkov alebo ako súčasť voňavého cesta.

Prečo si však orechy nedopriať aj v tomto jesennom čase?

Pochutnať si na orechovom zákusku z poctivých a čerstvých surovín nie je hriech. V cukrárni Laurent pečieme zákusky zo slovenských vlašských orechov, živočíšneho masla, šľahačky a  marcipánu.

Orechy si môžete vychutnať v orechovej torte v  marcipáne alebo v živočíšnej šľahačke.

Stálicou v našej ponuke je torta Harlekýn z lahodného čokoládového cesta, orechovej plnky, kakaovej a klasickej šľahačky. V ponuke nájdete aj orechovú tortu ktorú máme obalenú v marcipáne, pre tých ktorí majú radi menej sladké máme verziu orechovej torty v šľahačke.

Výnimočne tento víkend sa môžete tešiť na šuhajdy, ktoré máme v stálej ponuke len na Vianoce., Pripravujeme ich z lineckého cesta, orechovej plnky, poliate čokoládou a zdobené vlašským orechom.

Špeciálne sme napiekli orechový brownies. Jednoduchý, dekadentný koláč plnej chuti. Orechová  pochúťka ideálna na každý deň.

Pri pečení používame domáce vlašské orechy, poctivo triedené od škrupín, i keď niekedy sa malá škrupinka môže vyskytnú, takže pozor na zúbky! 😀

Tip ako uchovávať orechy čerstvé

Podelíme sa s vami o náš tip ako uchovať vylúpané orechy vždy čerstvé. Ak ich chcete skladovať v mrazničke odporúčame ich dať do papierového vrecka a potom uložiť ešte do  igelitového sáčku.

V mrazničke by vám mali vydržať zhruba rok. Ak ich budete chcieť mlieť, treba ich po vytiahnutí z mrazničky nechať trocha preschnúť, aby vám svojou vlhkosťou nezalepili pri mletí mlynček.

Malý bonus na záver od nášho cukrára: „ak chcete pri pečení zvýrazniť ich chuť, môžete ich na miernom ohni nasucho opiecť.“ Dobrú chuť!