Tradícia vianočných sladkosti

Vianoce sa blížia a čas sviatočných chvíľ strávených so svojimi najbližšími je azda najkrajším obdobím v roku. Okrem vianočných darčekov, vianočného stromčeka a vianočnej výzdoby nezabúdame ani na rôzne vianočné sladké dobroty.

Receptúra mnohých tradičných vianočných dobrôt siaha hlboko do histórie. V celej našej krajine bolo tradíciou piecť vianočné koláče, medovníky a sladké pečivá, ktorých chuť a zloženie sa menilo od kraja ku kraju. Typické vianočné sladkosti boli predovšetkým koláče z kysnutého cesta, orechové a makové záviny, vianočka, štedrák a plnené rožky. Hojnosť vianočného pečiva na stole bola predzvesťou bohatej úrody v Novom roku.

Hojnosť pre každú rodinu.

Vianočný koláč, ktorý nesmel chýbať na žiadnom vianočnom stole bol poctivý štedrák pripravený z  tradičných surovín. Tento vianočný koláč má dlhú históriu a jeho pôvod môžeme nájsť na strednom Slovensku. Upečenie pravého štedráka znamenalo pre rodinu hojnosť a šťastie v Novom roku.

Čo nesmie v poctivom štedráku chýbať.

Vianočný štedrák sa pečie z kysnutého cesta väčšinou ozdobený mriežkou, jeho variácie sa líšia od gazdinky ku gazdinke. Plní sa orechovou, tvarohovou, makovou a lekvárovou plnkou. Pečie sa nielen z kysnutého cesta ale môžete nájsť recepty na štedrák aj z lineckého cesta.

Ako ušetriť čas pri pečení štedráku

V cukrárni Laurent tradične pečieme nekysnutý štedrák z lineckého cesta s použitím živočíšneho masla, hladkej múky a čerstvých vajec. Hojná plnka orechov, maku a lahodného tvarohu dáva tomuto koláču neopakovateľnú chuť. V našom poctivom štedráku používame domáce vlašské orechy, poctivo triedené od škrupín, i keď niekedy sa malá škrupinka môže vyskytnúť. Výhodou štedráku z lineckého cesta je, že zostane dlhšie čerstvý a mäkký. Jeho príprava je jednoduchá avšak vyžaduje zručnosť a cit.

Tento koláč je ideálny na raňajky, len tak ku káve či ako milý darček namiesto bonboniéry. Ak sa rozhodujete či ho upiecť alebo ho kúpiť nezabudnite, že najlepšie chutí z poctivých surovín.