Jozef Doboš a prvá doboška
Dobošová torta alebo doboška ako ju poznáme na Slovensku je pôvodne maďarský zákusok plnený s čokoládovo maslovým krémom na povrchu potiahnutý karamelom. Tento zákusok je pomenovaný podľa maďarského kuchára a majiteľa obchodu s delikatesami Jozefa Doboša. Túto nestarnúcu klasiku vymyslel pretože v tomto čase neskoré 1800 bola ešte obmedzená chladiaca technika.
Dobošová torta bola prvýkrát predstavená na výstave v Budapešti v roku 1885. Prví degustátori, ktorí túto tortu ochutnali bol František Jozef a kráľovná Alžbeta Doboška sa stala populárnou po celej Európe a to vďaka jej trvanlivosti pri preprave a pre jej jedinečný vzhľad, ktorý jej dodával lesklý karamel. Táto torta bola jednoduchá pritom elegantná a bola úplným protikladom vtedajších komplikovaných zákuskov.
Doboš začal cestovať po krajinách a predstavovať svoj zákusok, čoskoro ho začal exportovať v špeciálne upravených drevených krabiciach. Veľakrát bol jeho zákusok imitovaný ale nikdy reprodukovaný. Na konci jeho kariéry v roku 1906 Doboš venoval svoj recept Cechu cukrárov a medárov. História Dobošovej torty je ilustrovaná v Dobošovom čokoládovom múzeu v Szentederi, 20 km od Budapešti.
V cukrárni Laurent pečieme tri variácie dobošovej torty.
Prvou je klasika a stálica dobošový rez, ktorý si mnohí pamätajú ešte zo socialistických čias. Nestratil na chuti ani na kvalite a stále sa táto klasická doboška teší popularite medzi našimi zákazníkmi.
Dobošovú tortu s karamelom alebo s čokoládou ponúkame ako rez torty alebo si ju môžete objednať na Vašu oslavu ako celú tortu.
Zastavte sa a vychutnajte si klasický dobošový rez tak ako ho pečieme my.
Poctivo, tradične a s použitím kvalitných ingrediencií, ktoré potešia všetky Vaše zmysly.