Viete, kde má svoj domov krémeš?

Okrem toho že po zakúpení u Vás doma 😀 je jeho pôvod celkom diskutabilný.

Jedni tvrdia, že krémeš alebo krémšnit má svoj domov v slovinskom meste Bled. Recept na krémeš si so sebou priniesol cukrár Ištván Lukačevič, ktorý putoval za prácou. Keďže dostal v meste Bled prácu šéfcukrára v slávnom Park hoteli, obľúbený recept na krémeš začal piecť práve tu a tým dal zákusku slávny štart. V 19tom storočí maďarskí cukrári ako Jozef Doboš a Ágnes Zilahy experimentovali so surovinami a kombinovali chute až do podoby dnešného krémešu, ktorý má v maďarskej gastronómií svoje čestné miesto.

Čo je  vlastne krémeš?

Krémeš je zákusok z lístkového cesta plnený krémom chantilly a pudingovým krémom. Krém chantilly je názov pre správne vyšľahanú šľahačku, ktorá je dochutená pravou vanilkou. Názov je odvodený od francúzskeho zámku neďaleko Paríža. Tento zámok bol v 17tom storočí preslávený renomovanou kuchyňou šéfkuchára Vatela.

Aký krémeš máte radi vy?

lístkové cesto, pudingový krém, šľahačka, fondant, 90 g, 1,80 Eur/ks
Viedenský krémeš 
medový plát, pudingový krém, 110 g, 1,80 Eur/ks
Medový krémeš 
lístkové cesto, žĺtkový krém, šľahačka, čokoláda, 130g, 2,20 Eur/ks
Francúzsky krémeš 

V cukrárni Laurent patria krémeše do našej stálej ponuky. Najobľúbenejší krémeš je určite francúzsky, ktorý vďaka čokoládovej poleve na vrchu pôsobí veľmi slávnostne. V kombinácií s lahodnou šľahačkou a vanilkovým pudingom je zaručenou klasikou, ktorou presvedčíte aj nerozhodných maškrtníkov. Viedenský krémeš pozostáva z lístkového cesta, z pudingového a šľahačkového krému, vrch zdobíme sladkou cukrovou polevou. Medový krémeš je trocha iný, základ má z medových plátov, medovú chuť dopĺňa vanilkový a šľahačkový krém, posypaný cukrom.

Pri výrobe všetkých druhov krémešov používame kvalitné suroviny ako živočíšne maslo, živočíšnu šľahačku a  med od slovenských včelárov.