Dnes Vám predstavujeme našu cukrárku Luciu Fajtákovú, ktorá v cukrárni Laurent upiekla už nespočetné množstvo krásnych tort. Lucia mala príležitosť piecť zákusky pre švédsky kráľovský pár a jej sladké umenie ocenil aj Tomáš Baťa.

Od huslí k vareške

Moju starkú som vždy obdivovala, zostali mi dodnes na ňu krásne spomienky. Starká bola šikovná kuchárka a cukrárka, vedela vymyslieť a pripraviť slané a sladké dobroty, na ktoré sa nám všetkým vždy zbiehali sliny. Ako 6ročná som ju so záujmom pozorovala a obdivovala jej umenie. S radosťou som vylizovala misky a varešky a popritom som privoniavala tajom cukrárskeho umenia.

Môj sen bol stať sa husľovou virtuózkou avšak láska k voňavým koláčom a zákuskom zvíťazila nad hudbou. Prvý môj koláč bol tvarohový strúhaný, ktorý stále rada pečiem a patrí medzi moje obľúbené koláče.

Vyučila som sa za cukrárku a toto remeslo milujem dodnes. Umelecké cítenie som zdedila po mojej mame, ktorá je zároveň aj moja najväčšia kritička. Mama krásne kreslí a modeluje, je pre mňa veľká inšpirácia. S mamou sme kreatívna dvojka, ja vymyslím recept a mamina tomu dá umeleckého ducha a ten správny šmrnc. Tvorenie je v cukrárskom remesle to čo ma skutočne baví, fascinuje ma ako sa z rôznych ingrediencií vytvorí dielo, ktoré chutí a teší.

Hotelová šéfcukrárka

Ako 20-ročná som dostala príležitosť byť pri otvorení známej bratislavskej kaviarne Roland. Pán majiteľ mi dal voľnú ruku tvoriť zákusky podľa seba, miloval umenie a vedel ohodnotiť správne moju prácu z gastronomického a umeleckého hľadiska.

Ďalšou mojou kariérnou zastávkou bol potravinový reťazec Carrefour, kde som mala šancu vidieť kus Francúzska. Naučila som sa piecť francúzske dezerty a zákusky, ktorých príprava patrí medzi moje obľúbené.

Po určitom čase som dostala šancu príležitosť si splniť svoj detský sen, o ktorom som rozprávala každú nedeľu cestou z kostola. Hotel Carlton bol môj vysnívaný hotel a podarilo sa mi tam nájsť prácu. V hoteli som sa zasvätila do viacerých tajov gastronómie a stala som sa neskôr šéfcukrárkou. Neskôr som zistila, že aj catering je miesto, kde si viem predstaviť pracovať a sa realizovať. Práca v cateringu bola pre mňa veľká zmena a prinieslo mi to nový vietor do mojej kariéry. Catering ma  napĺňal, robilo mi radosť byť v kontakte s ľuďmi a pripravovať pre nich rôzne špeciality.

Práca v cukrárni Laurent

Najradšej pečiem detské torty, pretože deti sú vďační a hlavne úprimní zákazníci. Baví ma modelovať rozprávkové postavičky, prenáša ma to do detstva, na ktoré mám krásne a veselé spomienky. Rada vymýšľam a testujem nové chute a kombinácie. Uprednostňujem elegantný štýl, som ovplyvnená francúzskym štýlom pečenia. Realita je však niekedy iná, pretože pri pečení tort sa musíme prispôsobiť zákazníkovi, ktorý má občas“ gýčové „predstavy. Napriek tomu sa vždy snažím dať do každej torty kus môjho srdca.

V cukrárni Laurent, kde pracujem od roku 2012, sme výborný kolektív a jeden tím, ktorý sa úžasne dopĺňa. Neexistuje medzi nami rivalita ani konkurencia, všetci ťaháme za jedno „ sladké lano“. Ak si chceme udržať zákazníkov všetko musí fungovať presne ako švajčiarske hodinky, nedá sa o piatej hodiť zásteru,  ísť domov a nedokončiť zákazku.

V  Laurente mám širokospektrálne zameranie, od klasických zákuskov až po nové receptúry. Pečiem klasické tortysvadobné, detské a firemné torty na zákazku. Rada pracujem s poťahovou hmotou, z ktorej sa dajú vyčariť veľmi pekné ozdoby a vytvoriť rôzne tvary. Pri tortách preferujem elegantný dizajn a zdobenie čerstvým ovocím.

Práca cukrárky je mojim splneným pracovným snom. Teší ma, že cez cukrárske umenie môžem ľudom  prinášať radosť.

Galéria